Ett rättvist initiativ

Ett rättvist initiativ
november 17, 2016 Ida Kjelleberg

När man driver ett eget företag kan det lätt bli mycket av det lilla. Tankar kretsar oftast kring vilken kund som har beställt vad, hur mässmontern ska se ut och vems tur det är att sitta med bokföringen. Det är en naturlig del av att fokusera. Man zoomar in. Men ibland knackar även resten av världen på och perspektivet vidgas. Här är en historia om just det.

2011 åkte fyra socionomstudenter från Göteborgs Universitet till Uganda, Östafrika. Väl där träffade de en driven socialarbetare vid namn Josephine och under följande halvår lades grunden till det projekt som hittills har hjälpt över 100 unga mödrar till att bli självständiga, trygga och kärleksfulla kvinnor. Projektet, som numera är en stabil verksamhet, heter The Fortress och är ett temporärt hem för gravida tonårstjejer. I ett samhälle där unga tjejer – de flesta bara 14 år gamla – står längst ner i hierarkin, blir en oönskad graviditet en såpass stor skam för hela familjen, att hon förpassas till gatan för att klara sig själv. Marginaliserad och minimerad. Med ett växande barn i magen.

På The Fortress får hon tak över huvudet, mat, mödrarvård, kärlek och livskunskap. Hon får förutsättningarna till en säker förlossning och sen, när allt har landat, återskapas bandet till den familj som tidigare var hennes nemesis för att kunna flytta till ett långsiktigt fungerande hem. Hittills har där bott över 100 tjejer. Lika många små barn har fötts in i en värld, som vi får hoppas är lite ljusare än vad den skulle varit om Fortress inte fanns. För det har genom hemmet skapats ett massivt systrarskap, ett nätverk där unga tjejer hjälper varandra till förståelsen att livet inte alls tar slut i och med en graviditet, utan att det snarare är början på allt som är större än sig själv.

Hemmet är sprunget ur en långt gående frustration över ojämlikhhet, men också ur ett spontant infall av ett gäng eldsjälar. För VMG Design är det viktigt att stödja initiativ som detta. Därför ger vi årets julgåva till den ideella föreningen The Fortress Sveriges arbete, som går ut på att finansiera hemmets fortlevnad. Vill du stötta detta du med finns mer information om hur på deras Facebook.

img_5994chapatimakingimg_20452nyfo%cc%88dd-pa%cc%8a-filtimg_9901

Fotocred till Jesper Cederstrand & Sara Blake Elmvall